Langt langt ude på landet - del 2
Et juleeventyr fra de gode gamle dage
2008


Del 1 hørte til årets julekalender og kan læses HER

Kokkepigen Erna, var datter af formanden for skovarbejderne, det var en stilling som han selv havde oprettet, alle gutterne var bange for ham og så sagde han til godsejeren, gør mig til formand, så slipper de for ballade ude i skoven og det gjorde han så og han havde da også sagt til Erna, da han skaffede hende arbejde på godset, du skal gøre dig til den dygtigste pige i køkkenet, så skubber du alle de andre ind under dig og beder om en titel, så hænger du fast, gør du det ikke, så får du enden på komedie, min lille tøs, nu har jeg med spanskrøret forsøgt at banke lidt fornuft ind i dig, mens du voksede op, brug det, eller få flere klø.

Da hun havde hævet forlovelsen til den utro karl, så satte hun sig ned på den ende, som hendes far havde brugt som indgangsvinkel, til hendes fornuftige hoved. Hun kunne lide sin fars indstilling og hun havde den største titel i køkkenet, men hun havde endnu muligheden for at få smæk i sin bare ende af godsejeren og da hun nu var atten år og havde fået alle de smæk, da hun voksede op i det gule arbejder hus, hos skovarbejdernes formand, som havde en frygtet højrehånd, hvad hun kunne tale med om, fordi ét eneste slag med spanskrøret, afgivet af ham, var som ti slag afgivet af skolelæreren og da Erna altid i sin barndom havde fået femten slag af faderen, så syntes hun efterhånden at den kvote der var afsat til hende, den var fyldt til randen.

Derfor sad hun nu og spekulerede på, hvordan hun skulle udnytte sine chancer for at undgå godsejerens spanskrør i sin bare ende, pludseligt fik hun en ide, den var lidt vovet, men den kunne bruges, bare hun var stædig nok og ikke gav sig, selvom angrebet blev hårdt.
Godsejeren havde jo selv sagt at gik hun rundt nede i køkkenet og var godt liderlig, eller hvis hun ville smage en adelig kølle, skulle hun bare komme op til ham og det gjorde hun så.
Da Erna var kommet ind på godsejerens kontor, sagde hun, må jeg spørge dem om noget Hr. godsejer. Sig frem, lille Erna? Joh jeg har tænkt på, om ikke De ville give mig lov til at holde øje med alt nede i køkkenregionerne og anmelde til dem, hvis der sker noget, så de kan få vedkommende herop og straffe dem, så sørger jeg for beviset og de kan idømme og eksekvere straffen. Det lyder sgu som en god ide, hvad koster så den ide lille Erna. Bare en titel hr. godsejer
Jeg havde tænkt på køkkenchef, i stedet for kokkepige. Det er en aftale Erna, og ved du hvad lille ven, nu du er her alligevel, så træk lige dine bukser ned, så skal jeg give dig en lille gave, stil dig her og hun så ham tage sin stive pik frem og støde den i bund i hende, nu er jeg noget ved hoffet. tænkte Erna, det er da bedre end bare at være arbejder, gud ved om jeg kommer til hofbal?

Nissen måtte indrømme at han var lidt dummere, end gennemsnittet fordi, godsejerens søster, der var gift med én af prinserne inde i København, kom på besøg og skulle bo på godset og da hun kom alene med et firspand, så var det spændende for nissen at se, hvordan sådan én så ud, med og uden tøj. Til at begynde med blev han skuffet, fordi hun lignede, alle de andre, bare en lille smule finere i tøjet og lød mere affekteret og hun mindede ham meget om en skabekrukke, han engang havde set et andet sted, da hun begyndte at klæde sig af om aftenen så var nissen meget spændt på udfaldet.
Hun havde kobberrødt hår på hovedet, men de slidte krøller som dækkede hendes kusse var grå hvide, hun havde hængebryster, men en god stor, lidt bred numse.
Da hun sad ved natbordet og gjorde sig i stand til natten, hørte nissen hun sagde, her er jævnt beskidt over det hele, de går i billigt tøj, er alle sammen mere eller mindre snavsede og lugter grimt, deres madlavning er elendig. Men de har jo heller ikke borgerne til at betale alle deres regninger som os inde i København, godt jeg ikke bor her.
Men nu kom det mest spændende, for hun smed dynen på gulvet og lagde sig på den, med benene oppe i sengen, hun var splitternøgen, så tog hun en stor, stiv pik op af sin taske, sådan én havde nissen aldrig set før og mens hun lå og kneppede sig selv, frem og tilbage, og igen, så hørte nissen hun hviskede, åh, åh, endelig en stor liderlig og dejlig stiv pik, i min liderlige og sjaskvåde kusse og ikke én af de sølle små gnallinger, som de selv kalder, for Prinse pikke, de skvat nosser inde på slottet, i København, de skulle prøve en ordentlig pik, gud ved om det findes her?
Men inden han smuttede hjem til nissekonen, så lånte han den store stive pik, som prinsessen havde vasket og lod ligge på bordet.
Se kone, og han viste hende pikken, og han hjalp hende med at stikke den op, i hendes liderlige kusse. Og først da, indså han sin dumhed, hun var endnu mere glad for pikken, end prinsessen. Og da han igen, sad alene henne i krogen og måtte nøjes med en spiller, så sagde han til sig selv, du kan vente dig moster nisse, du skal få pik, så du ikke kan tisse og han bestemte sig for at lægge den stive ned til hende prinsessen igen.

Erna, der meget gerne ville være sin plads voksen, som køkkenchef i godsets køkken, gik rundt og kiggede efter, om nogle af pigerne kunne trænge til en omgang, med Godsejerens spanskrør, men der var ikke rigtigt nogen af dem, der lavede noget forkert.
Men pludseligt så hun Ulla, den store køkkenpige på seksten år, som sidste år havde mistet sin far, da der væltede et træ ned over ham ved skovningen, han var kun almindelig fattig skovarbejder, men boede også nede, i de små gule arbejder huse, som hendes far også gjorde. Men Ullas mor, hun havde lavet noget meget smart noget, som Erna ikke vidste, hvad var, men hun kaldte sig husmoderafløser og Erna vidste fra Ulla at hun tjente en masse penge på det, hvad det så end var. Men pludseligt så Erna Ulla lægge en steg ud i bryggerset, pakket ind i hendes vasketøj, som hun skulle have med hjem på onsdag, på hendes halve fridag, og Erna glædede sig til den første afsløring af én af sine piger, overfor godsejeren.
Men Ulla, der var lige så snu, som Erna var dum, havde overtaget godsejerens private staldknægt og nu var de forlovet, men gik med det i hemmelighed, og der var ingen af dem der kunne lide Erna, men de havde sørget for begge to at have fridag på samme dag, så de kunne følges ad hjem til Ullas mor. Og da Ulla, hentede sin tøjbylt i bryggerset, så slog Erna til, du skal med op til Godsejeren og du skal tage den bylt med dig. Kom ind, råbte godsejeren, da Erna bankede på. Her kommer jeg med en tyvagtig tøs, som jeg vil anmode Hr. godsejeren om at straffe meget hårdt. Lad gå, lad gå, sagde godsejeren og gloede på pigerne, læg det stjålne frem, sagde han og Erna rullede byltens snavsede tøj ud på godsejerens gulv, der var kun vasketøj?
Hvad behager, sagde godsejeren og lænede sig tilbage, vil den formastelige træde her hen og Erna måtte træde frem, lad tøsen gå, sagde han og giv hende en undskyldning du uartige køkkenchef, træk dine bukser ned, du skal have tyve slag i din bare ende, med mit spanskrør, er du tilfreds med det min ven og da Erna grædende havde fået den straf, hun havde håbet skulle være Ullas og endda måtte tage den adelige kølle i sin, ikke liderlige og ikke våde kusse, så det skreg i hele hendes underliv, så forstod hun ikke, hvor stegen var
Hun kunne ikke vide at staldpersonalet, havde bedre plads til opbevaring af tyvegods?

Da Ullas mor, mistede sin mand, under udførelse af hans arbejde, så gav godsejeren hende ret til at blive boende husfrit i det fattige, gule arbejder hus. Men hun skulle selv tjene til føden og brænde til at fyre med og da hun ikke havde tid til at rende op i køkkenet på godset, så var der ingen arbejde til hende. Men, som hun kort efter sin mands død opdagede, så manglede hun ham umådeligt meget, både til at tugte ungerne, og ikke mindst når de gik i seng.Hun savnede denne store stive pik, der rigtigt kunne ruske op i en trist og træt kvindes underliv og få hende til at digte små liderlige historier, som hun hviskede ham i øret, når pikken ikke var rigtigt stiv.
Men hun fik en ide, der var jo altid fødselshjælpere, fødekvinder og jordmødre, til damerne, men hvad med mændene, der var ingen til at afløse de kvinder der lå i barselseng, så de var nødt til at gå i skoven med deres stive pikke, og stå der i regn og slud og nøjes med at spille deres pik af i hånden. Hvorfor skulle al denne energi dog gå til spilde? Så hun oprettede husmoderafløsningen og mændene betalte hende for de ydelser, de fik hos hende, som et lille tillæg, så fik de også lov til at opdrage hendes tøser, med en endefuld i deres bare ende, liggende over deres knæ. Og bagefter var det hendes tur, i sovekammeret, med den vilde jagt rundt om træsengen.

Da Erna hørte det om Ullas mor, og fik lidt flere detaljer om hvem der kom hos hende for tiden, så gik hun op og hviskede det i godsejerens øre. Han smilede til hende og sagde, jeg undersøger om dine opdagelser er rigtige, så får du din løn bagefter. Og det glædede Erna sig så til.

Godsejeren stod i det lille fattige, gule arbejderhus og talte med Ullas mor. Hun fortalte ham sandheden, fordi hendes mand altid havde sagt til tøserne og hende, lyver I, så skal jeg lægge så mange striber på jeres bare ende, så I bliver endnu mere stribet end en zebra.
Da Ullas mor godt kunne lide godsejeren, fordi hun syntes, han havde behandlede hende pænt, med det tilbud om hendes hus, nejede hun dybt for ham og sagde, hvis godsejeren tillader det, så stiller jeg mig, til Godsejerens frie afbenyttelse, med min krop.
Da godsejeren den dag, sad i stolen ved Ullas mors kaffebord, og hun lå på knæ foran ham og slikkede hans pik og kælede med den, og gjorde den rigtigt liderlig og stiv, så den var ved at krænge frakken itu, stillede hun sig foran ham og strippede sine bukser af sig og skrævede ind over hans knæ og tog hans stive pik i hånden og sænkede sig ned over hans spyd, så han havde hende siddende på skødet og kunne gejle og lire med hendes bryster, og hun gjorde alt arbejdet, med at hoppe op og sænke sig, så han kom i sådan en eksplosion, så han troede det var en af bastionens kanoner der blev skudt af. Han klappede Ullas mors kind og fortalte hende, at hun skulle møde i køkkenet og få sin udmærkelse som øverste chef for hele køkkenregionen på godset.
Og han hviskede hende i øret, forskellen på en god og dygtig leder og en dårlig leder er, at den gode og dygtige leder bliver udnævnt på grund af sin dygtighed, hvorimod den dårlige leder, er den der udnævner sig selv, på grund af sine rundsave på albuerne, som for eksempel Erna.

Og da Ullas mor fik så fin en stilling hos godsejeren, og da hun også var så glad for ham, så kom hun i tanke om den flotte store steg, som Ulla var kommet hjem med til hende med en hilsen fra godsejeren. Og godsejeren gned sig i hænderne og sagde til Ullas mor, ja du har en dejlig pige, hende Ulla, jeg har ikke flere stege, men jeg tror, jeg har en høne, jeg skal hjem og plukke, sammen med din datter, vi ses i morgen.

Da, Ernas mor så Erna komme hjem med en fyreseddel, så gik hun i panik. Hun fik fat i skummetmælken og en stor skål piskefløde og gik ud i bryggerset og piskede sig frem til en lille spand med yoghurt, som hun begyndte at bade sin kusse med, hun øsede det ind med en stor træske og holdt det inde i sig, så længe hun kunne. Hun vidste, når formanden for skovarbejderne, som var Ernas far og hendes mand, kom hjem og erfarede at hans datter, store dumme Erna, var blevet fyret på godset, fordi hun havde løjet overfor godsejeren, så ville han starte det store kapitel, i deres lille elendige hjem og fortælle dem alle, de skulle gøre sig klar til den store omgang af Ernas bare ende. Men det værste af det hele var, at når Erna havde fået alle sine klø med spanskrøret i sin bare ende, og alle ungerne som skulle overvære det, var kommet i seng, så var det hendes tur til at blive straffet, han slog hende nok ikke, men han havde så frygteligt et temperament, at han sønderkneppede hende fem seks gange, inden han lagde sig til at sove.
Derfor badede hun sin kusse i yoghurt, så den fik den surhedsgrad der fordredes, og den lindring af hendes kirtler som denne aften skulle bruges igen og igen, og hun vidste af erfaring, at det også kunne bruges som et godt måltid, så hvis formanden ville slikke hende i aften, så fik han dessert samtidig med han tilfredsstillede hendes trang, efter et godt liderligt knald i sengehalmen.

Og oppe på godset stod Ulla, og fik at vide af godsejeren, at Erna nok var den største og dummeste køkkenchef, han nogensinde havde haft.
Men han kendte også én af køkkenpigerne, der var lige så dum, men nu kan du stille dig herhen, lille Ulla, så skal jeg løfte din pæne kjole op på ryggen af dig og trække dine pæne rene bukser ned, så du kan smage mit spanskrør i din pæne rene ende og så skal du bagefter blive adlet, for ser du en datter af en Køkkenchef, der ikke er blevet adlet, det kan vi ikke have, og så skal du få en gang godsejerkølle i din lille snævre køkkenpigefisse.
Din mor er vores nye køkkenchef, og hun sagde tak for den steg, som du gav hende, da dumme Erna blev fyret, fordi du løj for mig den søndag, kan du huske det?
Og lille ærlige Ullas skrig, kunne høres helt hjem i de små gule arbejderhjem, hvor hendes mor ikke forstod en skid af det hele, men da skrigene lagde sig, så kunne hun høre godsejerens dybe bas, da hans pik gik på ham, den lyd kunne hun da kende, gud ved hvem han knepper i dag, sagde hun til sig selv, jeg skal vel også have lidt kølle, når jeg kommer i morgen, mon ikke?
Men kan han tage et knald på forskud, tænkte hun, så kan jeg da også tage en tjans som husmoderafløser til gamle Jens, hans kone er så fed, at hans lille pik, ikke kan nå ind til hendes kusse, så skulle hun da ligge på ryggen, med en mand i hvert ben, til at sprede lårene ud til siderne og så var det ikke sikkert alligevel, så hun vinkede Jens indenfor i sin fattige stue og sagde, har du råd til at kneppe mig Jens, du ved at en bagstikker det er én krone og ti øre, men vil du have den i missionærstillingen, så er det én krone og femogtyve. Jeg tager den bagfra, sagde Jens, men er det ikke billigere, hvis jeg snupper en tur, i din dejlige liderlige numse, nej svarede hun, den koster to kroner og halvfems øre, fordi den er adelig, den klapper Godsejeren hver gang han ser den..

Fortsættes HER

Hvad synes du om novellen - skriv din mening til Marthin  HER
Flere noveller af samme FORFATTER