BONUSNOVELLERNE

2007

11. December
Nissepigen fik dobbelt julepik 1 - Jens K.

Det begyndte at sne lillejuleaften. I løbet af natten tog det også til at blæse fra nordøst, og da Rasmus (gårdejeren) og hans karl Hans-Aage kl. 5 om morgenen skulle i gang med morgenmalkningen, lå der allerede store driver på gårdspladsen.
Køerne blev dog malket, og det lykkedes også "mælkemanden" at få afhentet de to junger mælk til mejeriet, men efterhånden som det blev lyst var snestormen taget til, og Hans-Aage kunne godt se, at der næppe blev noget af at komme hjem til juleaften. Han havde ellers fri, så snart "staldtjenesten" var overstået, men rutebilen til Horsens var slet ikke kommet i dag, og det var nok også tvivlsomt at komme op til det nærmeste trinbræt - måske gik der heller ikke noget lokaltog på grund af vejret, og Rasmus og hans kone Gurli foreslog da også Hans-Aage at blive hos dem og fejre juleaften sammen med dem.
- Vi skal såmænd nok finde på nogle hyggelige julelege, sagde Gurli med glimt i øjet.
Hvad hun mente med det, anede Hans-Aage naturligvis ikke noget om, men han var glad for, at han ikke havde vovet sig ud i snestormen, da han ud på eftermiddagen blev klar over, at det meste af Jylland var druknet i sne.
Der blev fodret og malket tidligt, mælkejungerne blev bare sat ud i det tilfrosne vandtrug på gårdspladsen, og dyrene i den lune stald fik lidt ekstra at spise, de skulle også mærke, det var jul.
I køkkenet var Gurli i gang med julemaden, flæskesteg og medisterpølse, og så var der hjemmebrygget øl fra naboen og en brændevinsdram eller to skulle man også have.
 - Desserten er en hemmelighed, det er da godt med overraskelser… er det ik'? sagde Gurli, og Hans-Aage sagde bare: - joe, det er det da!
Der var lunt og dejligt i køkkenet, hvor flammerne fra brændekomfuret sørgede for den energi der skulle til for at få flæskestegen med æbler og svesker gjort rigtig lækker.
Gurli - gårdmandskone på sjette år - havde røde kinder, hun havde knappet sin bluse ret meget op, som Hans-Aage ikke havde det tidligere. Ikke sådan, at der var frit udsyn til de åbenbart meget fristende attributter, men Hans-Aage kunne dog ikke helt undlade at kikke, mens han samme med Rasmus sad i køkkenet og fik sig en kaffetår - og en sjat brændevin. Gurli tog sig også en dram, og der blev ønsket en rigtig glædelig jul.
- Ja, vi har jo nogle juletraditioner her på gården, sagde Rasmus med nogen eftertænksomhed, da den anden dram var skyllet ned.
Ja, men de traditioner kommer vi nok til at se stort på i år, føjede Gurli så til... og dog, hvorfor ikke holde de gamle juletraditioner? sagde hun - igen med dette pokeragtige ansigt, som da hun tidligere havde talt om hyggelige julelege og en overraskelse af dessert.

Hans-Aage havde tjent på gården hos Rasmus og Gurli siden l. november. Han kom fra Sjælland og kendte intet til gårdmandsparret. Rasmus og Gurli var henholdsvis 39 og 37 år, mens Hans-Aage netop var fyldt 18 år. Han havde sit karlekammer i staldlængen og havde derfor ellers ingen kontakt med de to, men han havde alligevel på fornemmelsen, at der skete et og andet på gården ved særlige lejligheder. Han havde i hvert fald bemærket et par gilder i den tid han havde tjent på gården, bl.a. var der et par gæster hos Rasmus og Gurli det meste af Mortens aften og nat, og gårdmandsparret havde været meget trætte dagen efter. Hans-Aage havde også på fornemmelsen, at "den unge pige i huset" havde et nært forhold til Rasmus og Gurli, men hun var allerede taget hjem for at fejre jul for et par dage siden.
Rasmus havde tændt et lille juletræ i "den pæne stue", hvor der også skulle spises, og nu sad Hans-Aage og Rasmus og ventede på, at julemaden skulle blive serveret. Rasmus havde skænket op i både ølglas og snapseglas, og på foranledning af Rasmus havde de også lige nippet en gang til snapsen.

Og så kom denne juleaftens første overraskelse - Gurli kom ind med fadet med flæskesteg og medisterpølse.
Hun var klædt som en meget fræk nissepige. Hendes fyldige bryster var lige ved at vælte ud over den meget nedringede og stramme nissedragt som ud over den sparsomme trøje også bestod af en kort nederdel. Gurli havde også lange røde strømper på, men de var alligevel ikke lange nok, for der var et pænt stykke bart lår, og strømperne var hægtet fast med et strømpebånd til et eller andet oppe under det korte skørt. Hold da kæft en åbenbaring - det måtte da ende med en hel speciel juleaften.
- Kan du lide den? spurgte Gurli, mens hun var i gang med at servere.
- Om jeg kan? jeg kan sku li' dem begge to. Begge to? spurgte Gurli lidt uforstående. Nåe, dem her, sagde hun så og rystede lidt med overkroppen, så jeg rigtig kunne se de fristende bryster på bristepunktet til at springe ud. Det er ikke endnu, men jeg tror godt, de allerede nu kan mærke dit skarpe blik, sagde hun så og gik om på den anden side for at servere for Rasmus, hvilket gav mig endnu bedre udsyn.
Så spiste og drak vi, Rasmus og Gurli var helt pjattede, og ikke mindst mens de underholdte mig med beretninger om, hvordan man i tidligere tider holdt julestuer med frække julelege på de store gårde i Jylland.
- Det var dengang der var mange unge mennesker på gårdene, og i hele december blev der holdt julestuer på de forskellige gårde med masser af mad og drikke, men det kunne også være ret så løsslupne, fortalte Erik. Det var dog alt sammen noget han havde læst, bl.a. havde han været en hyppig gæst på landsarkivet i Viborg for at studere tidligere tiders levevis på landet.
En meget populær leg var "juleblindebukken", hvor én eller flere karle fik bind for øjnene, og så skulle de så finde ud af hvem der var hvem af pigerne. Almindeligvis var det bare med at føle på ansigterne, måske et enkelt kys eller to, men det kunne også gå meget vildere til, så pigerne også blev gramset på brysterne, også under tøjet, og efterhånden som det tog overhånd, var de blindfoldede karle også i bukserne på pigerne, og de skulle så snuse eller smage sig frem til, hvem der var hvem, ved at slikke og snuse til de fingre, der havde haft oppe i kussen på en pige.
Det var meget almindeligt, at dem, der ikke var "juleblindebukke", alligevel hjalp til med at holde og klæde af, og havde man først fået en pige "op på bordet", som en juleleg blev kaldt - og hevet det meste af tøjet af hende, ja, så blev hun gennemkneppet af flere karle under hujen og tilråb, selv pigerne kunne være slemme ved en medsøster, der var kommet "op på bordet," fortalte Rasmus.
 - Vi prøver at leve op til nogle af de gamle traditioner, fortalte Rasmus, og det hører til traditionen, at Gurli må ”op på bordet" juleaften, sagde han… og fortsatte lidt undskyldende - men det har du vel ikke noget imod?
- Det er da også den eneste form for dessert han får, sagde Gurli og løftede lidt om i sin vidunderlige barm, der mere og mere truede med at bryde ud.
De to mandfolk hjalp til med at tage af bordet og vaske op efter julemiddagen, for nu var ventetiden snart ikke til at holde ud.

I "den pæne stue" var lysene i træet ved at være brændt ned, men et par andre levende lys blev tændt, og så var spisebordet også pludselig ryddet, og et uldtæppe lagt på.
- Selvom der kun er os tre, kan vi da godt leget den gamle juleleg med blindebukken, kan vi ik'? foreslog Gurli, og kort efter havde de to mandfolk fået bind for øjnene, og Gurli løb rundt og provokerede dem.
Hans-Aage var den første der fik fat i Gurli, og hun lod ham uden videre trække hendes trøje så langt ned, at begge bryster smuttede ud, men så smuttede Gurli alligevel fra Hans-Aage. Så kom Rasmus dog hurtigt til og kunne højlydt kundgøre, at hendes patter var smuttet ud.
Nu havde de hende - og holdt hende fast, mens de fik hende tvunget over på det solide spisebord.
Mændene var ikke længere blindfoldet, nu ville de også nyde synet, og selvom der ikke var meget lys i stuen, så fik de snart noget både at kikke på men også at føle på.
Nissepigen blev holdt nede på ryggen, hendes korte skørt trukket op, og det eneste hun havde inden under var en slags "livstykke", hvori strømpebåndene var knappet. Altså ingen bukser på, hendes kusse lå smukt indramme af de hvide lår og det sorte "livstykke", nærmest en slags hofteholder, og Gurli lod uden protester sin mand tvinge benene fra hinanden, så Hans-Aage nu med glubende appetit kunne stirre på hendes ret behårede kusse, som blev endnu mere spændende, da Rasmus lidt brutalt trak sin kones fyldige skamlæber fra hinanden.
- Jaaee, stønnede Gurli - kom så drenge og få desserten. I skal slikke mig i kussen. I skal også kneppe mig, og ååhh jo… bid mig i patterne, I må godt… I skal!
Rasmus var den første af mandfolkene, der var kommet af tøjet, men Hans Aage fulgte hurtigt efter, og to strittende pikke var lige hvad Gurli kunne ønske sig af julegaver.
- Knep mig begge to på én gang, bønfaldt hun, og vendt sig villigt så stillingen blev gunstig. Liggende på den ene side, holdt Rasmus sin kones ene ben op i luften og bad tjenestekarlen om at proppe sin svulmende pik og i Gurlis kussehul. Ikke så snart var den indenfor, før Rasmus også gik til angreb, og under hulken og glædesudbrud fra Gurli blev begge pikke presset op i hendes kusse.
Gurli kom næsten med det samme i en endnu voldsommere stønnen og jammer, og det blev vel kun til tre-fire stød fra de to mænd, før begge pikke sprøjtede som små vulkaner i Gurlis indre kusse.
Så blev det tid for en stærk kop kaffe, og snart kunne julelegene fortsættes til alle tre bare var færdige. Det var også blevet langt over midnat. Hans Aage ville til at gå hjem på sit karlekammer og stod og kikkede ud på den snedrive-dækkede gårdsplads. Både snevejr og blæst var ophørt, og lige over tagrygningen på stalden kunne han på den sorte julenats himmel se den funklende ”Karlsvogn" - i øvrigt det eneste stjernetegn han kendte.
- Du skal ikke hjem på dit kammer i nat, sagde Gurli bestemt, jeg vil fejre denne julenat midt imellem jer dejligt mandfolk, og ingen af skal have så meget som et halstørklæde på.
Og sådan blev det - den bedste juleaften Hans-Aage nogensinde havde oplevet, og på daværende tidspunkt anede han ikke, at der også kom en nytårsaften med masser af nytårslege.

Fortsættes HER

Hvad synes du om novellen?
Giv din mening til kende HER

Vil du læse andre noveller af samme forfatter kan du finde dem HER

RETUR

Har du en fræk novelle eller julehistorie du vil have
med på siden så send den i en e-mail